MasterFiber 018 mikroszál

Polipropilén monofil mikroszál, EN 14889-2 szabvány szerint Ia osztály

ALKALMAZÁSI TERÜLET
Szintetikus mikroszálak használatával nagy mértékben csökkenteni lehet a beton korai zsugorodása miatt kialakuló repedések veszélyét.

Az adhézió miatt a szálak felületére tapadt víz lassítja a száradási folyamatot, így a beton már magasabb szilárdságot ér el, amikor a zsugorodásból eredő feszültségek jelentkeznek.

A műanyag szálak jelentősen növelik a beton épületszerkezetek tűzzel szembeni ellenállását.

A szálak alacsony olvadáspontja miatt, tűz esetén az elolvadt szálak helyén keletkezett csatornákon keresztül tágulni tud a felhevült fizikailag kötött víz. Számos kísérlet igazolja, hogy a szintetikus szálakkal gyártott betonszerkezetek esetében, tűz esetén jelentős mértékben csökken a betonleválások mértéke.

Ausztriában, a Beton és Építéstechnikai Kamara, ezeket a tapasztalatokat vette figyelembe a szálerősített betonokra kidolgozott irányelvben, ahol a szálerősített betonokat több osztályba sorolta.

A MasterFiber 018 mikroszálak elsősorban ipari padlókhoz és tűzálló betonszerkezetekhez lettek kifejlesztve.

A MasterFiber 018 szálak felülete egy speciális ragasztóval lett bevonva, ami javítja a szálak bedolgozhatóságát, ennek köszönhetően a szálak egyenletesebben elkeverednek és a megszilárdult betonban javul a cementkő és a szálak közti tapadás.

Az Osztrák 2008-as Szálerósített Beton Irányelv FS osztályának (korai zsugorodásból eredő repedések veszélyének csökkentése) teljesítéséhez elegendő a 0,9 kg/m3 MasterFiber 018 mikroszál adagolás.

VIZSGÁLAT / BIZONYÍTVÁNY
Polipropilén monofil mikroszál, EN 14889-2 szabvány szerint Ia osztály.

ALKALMAZÁSI TERÜLET
• Ipari padlók
• Előregyártott szerkezetek
• Pincefalak
• Alaplemezek
• Tűzálló beton
• Csökkentett zsugorodású beton

BEDOLGOZÁS
A szálak jó elkeveréséhez az adagolás történhet az adalékanyagokkal keverőgépbe adagolásával szállító-szalagon, vagy közvetlenül a keverőbe. Ügyelni kell rá, hogy a szálak ne legyenek elkülönítve adagolva (pl. egyben a szállítószalagra dobva), vagy a keverőbe azon részébe adagolva, ahol kisebb a keverő intenzitása. A szálak optimális eloszlásához legalább 90-120 másodperc keverési időt javasolunk.

ADAGOLÁS
Adagolás általában: 0,1 térfogat % = 0,9 kg/m3
Speciális felhasználás esetén: 0,6-3,0 kg/m3

TÁROLÁS
Korlátlan ideig tárolható.
Száraz helyen kell tárolni.

SZÁLLÍTÁS
Zacskó: 0,9 kg
Karton: 20 db x 0,9 kg

TERMÉK ADATOK
Alapanyag: Polipropilén
Keresztmetszet: Kerek, monofil, hullámos
Átmérő: 34 μm ± 10 %
Hossz: 18 mm ± 10 %
Sűrűség: 0,91 kg/liter
Húzószilárdság: 300 N/mm² ± 15 %
Olvadáspont: kb. 150 – 170 °C

Műszaki adatlap
Teljesítmény nyilatkozat